Fotografsko potovanje – Madeira

Madeira

Potovanje

Madeira je otok dramatičnih kontrastov. Otok mnogih obrazov, spektakularnih pogledov in panoram, otok čudovitih sprehodov in sproščenega vzdušja, subtropskega rastlinja in botaničnih vrtov… Zimzeleni otok Madeira nas navduši s prijetno klimo in je kot naročen za sproščene, a dinamične počitnice.

Potovanje po čarobni Madeiri: Funchal, Vino in Naravne Lepote

Funchal je glavnem mestu Madeire, kjer se zgodovina prepleta z naravo, kulturo pa z okusom odličnih vin. Moja popotniška avantura se začne v čarobnem mestu, kjer so pročelja stavb okrašena z značilnimi modro obarvanimi keramičnimi ploščicami, imenovanimi azulejos. Pločniki, oblečeni v črno-beli kamniti mozaik, nas vabijo, da odkrijemo skrite kotičke mesta.

Prva postaja je Mercado dos Lavradores, barvit trg, kjer se prepletajo vonji in okusi lokalnih dobrot. Osrednje mesto zavzemajo ribe espado, lokalna posebnost, ki jo morate poskusiti. Nato se odpravim v vinsko klet, kjer smo raziskovali bogato paleto priznanih vin Madeire.

Sledi vzpon nad mesto v Botanični vrt, ki se nahaja na posesti Bom Sucesso. Urejene gredice in bujno rastje nudijo sproščujoče okolje, obenem pa ponujajo čudovit razgled na Funchal in njegovo okolico. Ta zeleni raj je popoln kontrast mestnemu vrvežu.

Pot me nato vodi v vas Monte, kjer počiva zadnji avstrijski cesar Karl Habsburški. Spoznam ribiško vasico Camara de Lobos in se nato povzpnem na Cabo Girao, drugi najvišji klif na svetu s 580 metri nadmorske višine. Osupljiv razgled na ocean in obalo bo navdušil vsakega popotnika.

Pot me usmeri v obmorski kraj Porto Moniz, znan po naravnih bazenih v vulkanski pečini. Nadaljujem v ribiško središče Sao Vicente, kjer uživam v pristni ribiški atmosferi.

V Camachi, vasi z izdelki iz vrbovih šib, si ogledam tradicionalno obrt. Pohod do vrha Pico do Aveiro na 1818 metrih nadmorske višine me popelje na začetek pohodne poti proti najvišjemu vrhu otoka, Pico do Ruivo.

Zaključim v kraju Santana, ki slovi po čudovitih hišicah v obliki črke A, simbolu Madeire. Ta barvit kraj je pravo očarljivo zaključno dejanje mojega potovanja po tem edinstvenem otoku, kjer se narava prepleta z bogato kulturno dediščino.