Dolina mlinov – Dobrna

Dolina mlinov – Dobrna

Dolgo sem razmišljal kako narediti fotografijo, ki postavi gledalca v središče dogajanja.Vabim, da si ogledate kratek video narejenih fotografij brez da si zmočite noge. Fotografije so nastale na zanimivi turistični točki dolina mlinov Dobrna.

Dolina mlinov se nahaja v Lokovini pod hribom Temnjak, kjer ob vznožju hriba priteče potok, ki je bil včasih poln vode in je v tej dolini poganjal kar 7 mlinov, ki so mleli za domače potrebe ali pa za dodatni zaslužek.

Najbolj ohranjen je zgornji Vovkov mlin, ki šteje več kot 450 let. Našli ga boste severno od stanovanjske stavbe Lokovina 36, po domače pri Vovkovih. Stoji na desnem bregu potoka Temnjaški vrelec. V preteklosti je mlel žito za potrebe Kačjega gradu. Mlin so obnovili, septembra 2007 je začel ponovno delovati. Je večinoma lesen in ima še ohranjene stope, ki so prava redkost pri nas, saj je poleg teh samo še en tak primerek v Sloveniji. Lastniki mlina vam po predhodnem dogovoru pokažejo tudi njegovo notranjost. Pri njih lahko pridobite tudi planinski žig.