Strunjanska krožna učna pot – virtualni sprehod 360°

Strunjanska krožna učna pot – virtualni sprehod 360°

STRUNJAN – Virtualni sprehod 360° krožna učna pot

Začetek krožne sprehajalne poti se začne blizu hotela Oleander, kjer so v letu 2021 na novo uredili pešpot skozi naravni rezervat Strunjan. Predno prečkate dva mostova si lahko ogledate muzej krajinskega parka Strunjan.

Tako kot vsi slovenski krajinski parki je tudi park Strunjan kulturna krajina, ki je edinstvena prav zaradi svoje morske lege. Lastnost Strunjanskega polotoka je tip poselitve s hišami, raztresenimi sredi večjih obdelovalnih površin, kjer se naselje strnjenega istrskega tipa ni nikoli razvilo. Ravno ugodna morska klima in flišna podlaga sta ustvarili razmere, ki so jih domačini s pridom izkoristili in oblikovali terase za vzgojo zgodnjih kulturnih rastlin.
Naravne danosti morskega obrežja so bile idealne, da so z nasipi, kanali in plitvimi bazeni ta del Strunjanskega zaliva preoblikovali v soline. V času Beneške republike je bila izjemno čista
in bela sol pomembno trgovsko blago, ki se na tradicionalen način prideluje še danes. Morje v solinah ni ustvarilo samo soli, ampak je tudi dom za zelo redke rastline in živali, ki so prilagojene zelo slanim tlom.

Posebnost krajinskega parka je Stjuža, edina slovenska morska laguna. V okviru parka je izjemen tudi strunjanski klif, ki ga oblikujejo flišne prepadne stene, najvišje v Jadranu. To je hkrati najdaljši odsek neokrnjene obale na celotni 130-kilometrski obalni liniji med Gradežem v Italiji in Savudrijo na Hrvaškem, s katero je zamejen Tržaški zaliv. Prepadne stene in prodna obala ob vznožju klifa so v celoti prepuščeni naravnim procesom, kjer morje, dež in veter neutrudno preoblikujejo krušljive plasti kamnin in jim rišejo nove poteze.
V poletnih in zgodnjih jesenskih časih lahko obiščete Strunjansko plažo.

Plažni gazebo Poleg najema plažnih ležalnikov, vam je na voljo tudi najem plažnih gazebov, ki ponujajo še več udobja in zasebnosti. Ko pa vas zagrabi lakota, pa vabljeni na okusno kosilo v restavracijo Pinija, ki je le nekaj korakov stran od plaže.
Modra zastava je mednarodni ekološki simbol kakovosti za naravna kopališča in marine. Program opredeljuje pravila in postavlja zahteve, z izpolnjevanjem katerih sta zagotovljeni varnost in urejenost marin in naravnih kopališč.

Hotel Svoboda osrednji hotel Talasa Strunjan ponuja udobne sobe in suite s pogledom na soline in primorsko pokrajino. Poleg bazenov se v hotelu nahaja tudi celotna talaso-terapevtska in zdravstvena ponudba. Velneški center Vitarium Spa & Thalasso temelji na vsestranski talaso terapijiMorska voda, sol, solinsko blato, olivno olje in naravna eterična olja iz mediteranskega rastlinja so magnet, ki veže nase in zagotavlja dobro počutje, povečano odpornost, lepo kožo, sproščenost telesa in duha.

Krožna učna pot
Razvoj parka se je v letu 2015 nadaljeval z novo učno potjo – Strunjan v podobah morja, ki je zahtevala celovito prenovo informativnih tabel in ureditev postajališč s klopmi. Nadgradili trenutni sistem označevanja poti po parku, z drugačnim načinom podajanja vsebin in popolnejšo predstavitvijo parka. Podjetje foto IZZIV je naredilo virtualni 360° ogled poti na sami trasi in iz zraka. Kliknite na označeno točko in se prestavita na traso.

Število vsebinskih točk: 15
Dolžina: 5,4 km
Čas, potreben za ogled: 1 h in 45 min